Filosofia

La filosofia de l'Ateneu Republicà de Bescanó implica màxima transparència en la gestió dels diners que els socis, col·laboradors habituals i puntuals ens aporten per fer les activitats.

Per tant, sempre que el temps ens ho permeti, però amb el compromís de fer-ho regularment,  anirem actualitzant els nostres estats de comptes de manera que tothom qui vulgui pugui veure com els gestionem i quines ingressos i despeses tenim en el decurs de la nostra gestió de l'associació. Abans però alguns aclariments:

 

Com es financia l'Ateneu?

L'Ateneu republicà es financia amb quotes de socis i donacions. Recordeu que som una entitat sense ànim de lucre, i com a tal, només acceptem donacions. Això vol dir que:

 Tant el lloguer de l'Ateneu, com les activitats organitzades per l'ateneu, les paguem amb donacions i quotes de soci, tot i que per algunes activitats concretes a vegades sol·licitem alguna subvenció a l'ajuntament només per aquella activitat, exactament igual que altres entitats del poble.

Volem deixar constància que l'Ateneu Republicà, el seu local i les seves activitats, són possibles a l'esforç dels socis i donacions i no estem subvencionats per sè per cap institució pública, tot i que podem rebre alguna subvenció puntual per alguna activitat.

[ESTEM ACTUALITZANT EL DOCUMENT A DATA 27 DE JULIOL DE 2020, EN BREU ESTAREM AL DIA, PERDONEU LES MOLÈSTIES!]

Neix aquest setembre (tot i fa prop d'un any que ja s'està gestant) l' ATENEU REPUBLICÀ DE BESCANÓ d’unes inquietuds compartides per un grup de persones independentistes i amb molta il·lusió per promoure i obrir a la participació de tothom el procés de creació de la nova República Catalana i alhora crear un seguit d'activitats socio culturals i polítiques que enriqueixin el teixit social de Bescanó.


Ahora, vam saber de l'existència a Bescanó al principi dels anys trenta del "Centre Republicà Federal", fet que ens va motivar a homenatjar la memòria de tots aquells que van lluitar en una altra època per les llibertats del nostre país i pels drets dels ciutadans.


Què eren i què son els Ateneus?

Eren un lloc d’aglutinament i d’oferta cultural en un moment en què les administracions no feien pràcticament oferta cultural. Però, bàsicament, en general tenien una capacitat de vinculació social i d’implicació amb el barri i amb la ciutat i una voluntat, des de la humilitat de cadascú, de formar persones i ciutadans, que trobem fonamental.
Avui en dia la coordinació entre entitats i l’administració és imprescindible. Treballar junts per fer ciutat i país, però sobretot ciutat. Cal tornar a apoderar les ciutadanes i els ciutadans de les institucions públiques, amb més participació i amb més responsabilitat del bé comú.

Objectius

Els objectius de l’Ateneu Republicà de Bescanó son:

  • Oferir un espai de debat obert a totes aquelles persones i col·lectius que lluiten per la llibertat dels Països Catalans i el progrés de la seva gent.
  • El desenvolupament de la cultura catalana i l’enriquiment que pugui representar el coneixement de totes les cultures del mon. Fem nostra l’expressió “la cultura ens fa més lliures”.
  • La recuperació de la memòria històrica, sens dubte cap comunitat pot progressar veritablement mentre manté episodis del seu passat silenciats i no aprofita l’experiència dels encerts i dels errors.
  • La cooperació amb les entitats del tercer sector que fan tasques d’ajuda social i solidaritat internacional.


Modestament, i amb l’ajuda de tothom qui s’hi vulgui afegir, volem treballar amb aquests objectius mitjançant la organització de:

  • Cursos
  • Xerrades
  • Conferències
  • Exposicions
  • Vetllades literàries i artístiques

i en resum tots aquells actes que contribueixin a fomentar la cultura catalana i el pensament i els valors republicans, que entenem que son compartits per diverses tendències polítiques.

És per això que volem animar a tothom a ser soci de l’Ateneu. Ara cal fer pinya, ajudem-nos a fer el país que els nostres avantpassats van somiar, políticament lliure, econòmicament pròsper i socialment just. Fem-ho!